La influència dels mitjans d’informació en el nostre aprenentatge i percepció de la societat és molt important en totes les etapes de la vida. L’inici del segle XXI ha arribat acompanyat del desenvolupament d’internet i per tant d’una plataforma oberta que permet noves formes de socialització de la informació. Aquesta evolució també crida a l’escola amb noves eines pedagògiques: la producció de ràdio i televisió està ara al nostre abast.
És per tant necessari que els/les alumnes siguin educats en aquest camp com un més del desenvolupament integral de la persona, que sàpiguen fer bon ús dels mitjans de comunicació i siguin capaços de comprendre les notícies, seleccionar-les, criticar-les, i el que és encara més important, crear les seves i donar-les a conèixer en el seu entorn.
Una visió global del fet ens indica que no és només l’àrea de llengua l’espai natural per al seu desenvolupament, el factor interdisciplinari i motivador dels mitjans garanteix la seva eficàcia en matèries com música, informàtica, coneixement del medi, idiomes… Així ho demostren les experiències recollides en nombrosos tallers, estudis i tesis que han estat avalats per les escoles de magisteri i facultats de comunicació. El seu ús a les aules té també un valor integrador ja que ens permet implicar a tots els agents del centre educatiu: alumnes, personal laboral, professors, i lògicament AMPAS.
Avui comptem amb els últims avenços tecnològics àmpliament introduïts en les societats occidentals, però és a nosaltres comunicadors i educadors a qui ens correspon explorar totes les seves possibilitats educatives amb professionalitat, responsabilitat i sentit crític, donant així resposta a una demanda que la societat ens fa cada any amb més força.
La ràdio online arriba a l’aula
Dins dels mitjans de comunicació, és veritat que periòdics i revistes escolars són els que compten amb major tradició, però això no vol dir que siguin els únics amb possibilitats didàctiques, ja que tenen les seves limitacions i en els últims anys han perdut motivació entre els alumnes dels cursos superiors.
Partint del principi pedagògic que afirma que “fer” és millor que “teoritzar”, serà sempre important donar la benvinguda a qualsevol activitat o recurs que ens ajudi a aprofundir de manera pràctica en la millora de les capacitacions dels nostres alumnes. En aquest sentit, la ràdio escolar es presenta com un instrument acceptat pels estudiants i, per tant, un excel·lent vehicle motivador, creatiu i obert. La ràdio transforma una informació acústica en una imatge òptica per a l’oient, per això el missatge adquireix força emocional, és més persistent i de major eficàcia pedagògica. La ràdio és també el mitjà més proper a la comunicació natural de l’home, pensem que les paraules són molt més que lletres, són la invitació a un diàleg constructiu i enriquidor fet de sons i silencis.
Motivació i aprenentatge
La utilització de la ràdio a l’aula per part dels/les nostres alumnes aporta nombrosos avantatges, aquí recollim amb més detall algunes de les possibilitats pedagògiques.
– La ràdio es presenta com un recurs per a l’aprenentatge obert i dinàmic que l’alumne/a percep de forma positiva i motivadora.
– Els alumnes aprenen a buscar i valorar la informació en diferents entorns: escola, família, ciutat, societat.
– Fomenta el treball en equip i el respecte a la diversitat, la solidaritat i els valors democràtics.
– La ràdio escolar online és una finestra a l’exterior que ens permet donar a conèixer les nostres creacions i conèixer les dels altres.
– La ràdio educativa permet integrar tots els sectors de la comunitat escolar, professors, famílies, alumnes, personal laboral, creant així un projecte comunicatiu radial.
Millora de l’expressió oral
– Aprendre a pronunciar correctament, adequant el to de veu al contingut del missatge.
– Corregir l’entonació, dicció, vocalització i reconeixement de la pròpia veu.
– Practicar diverses formes d’expressió oral: debat, notícia, entrevista.
– Capacitat per narrar, descriure i explicar idees i observacions.
– Utilitzar i ampliar el seu vocabulari.
Expressió escrita
– Resumir informacions.
– Redactar notícies, entrevistes, reportatges.
La ràdio en diferents àrees curriculars
Si ens detenim ara en algunes de les àrees curriculars, comprovem com l’ús de la ràdio pot ser un bon complement per a diferents matèries. Així, a l’àrea d’Educació Infantil apareix com a procediment la observació i atenció a manifestacions, successos i procediments de l’entorn del que el nen forma part o d’aquells que es relaten a través dels mitjans de comunicació.
Important és també considerar un dels objectius generals de l’àrea d’Educació Artística de Primària, concretament el que es refereix a comprendre les possibilitats del so, la imatge, el gest i el moviment com a elements de representació i utilitzar-los per expressar idees, sentiments i vivències de forma personal i autònoma en situacions de comunicació i joc. Aquest objectiu és especialment interessant, ja que, com després veurem, la manipulació de la veu en la ràdio i l’ús de la música en les seves diferents funcions, permeten transmetre aquestes sensacions a les quals es refereix el text anterior (sentiments, vivències, etc.).
De la mateixa manera, entre els objectius generals de Llengua Catalana i Literatura en Educació Secundària Obligatòria, s’inclou reconèixer i analitzar elements i característiques dels mitjans de comunicació amb la finalitat d’ampliar les destreses discursives i desenvolupar actituds crítiques davan els seus missatges, valorant la importància de les seves manifestacions.
Finalment, en el pla d’Estudis de l’Educació Secundària Obligatòria existeixen matèries en les quals el mitjà pot ser treballat des de diferents òptiques:
-Utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació per produir missatges i orientar les capacitats expressives i lúdiques dels alumnes cap a tractaments audiovisuals.
-Aprofundir en l’ús dels llenguatges, les tècniques i els sistemes de producció de l’obra plàstica i dels mitjans de comunicació.
Com podem comprovar les opcions curriculars de l’ús dels mitjans de comunicació en els centres educatius són moltes, de caràcter transversal i creixen cada any amb nous avenços tecnològics. Per tant, a manera de conclusió indicar que la nostra proposta de treball manté com a objectiu ajudar a adquirir els continguts educatius, i que aquesta capacitació vagi acompanyada de valors que ens ajuden a créixer a tots en qualsevol etapa de la nostra vida: treball en equip, humanitat i solidaritat.